Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

covid-19 Εμβολιασμοί μέχρι 27/3/2021

Rapid Test Πολύγυρος 29-3-2021

27/3/2021 Κρούσματα COVID-19

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Το ΔΣ της ΟΜΕ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του, καταγγέλλει απερίφραστα την προσπάθεια της εταιρείας “Edilmac”, που με τις πλάτες της Ελληνικός Χρυσός, επιχειρεί να χτυπήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας για τη δράση του στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, επιχειρώντας να απολύσει τον Πρόεδρο του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ που είναι και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καθώς και του Γραμματέα με γελοίες προφάσεις, για δήθεν «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Αλλαγή ώρας απόψε, 27/3/2021 προς 28/3/2021

Η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.

Κ. Μάλαμα : Η πρόταση μας για την δημιουργία ενός δίκαιου μηχανισμού καθορισμού της τιμής της πράσινη ελιάς.

Αξιότιμοι αγρότες της Χαλκιδικής,
αξιότιμα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών της Χαλκιδικής, αξιότιμα μέλη της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας ελιάς, αξιότιμοι φορείς της αυτοδιοίκησης της Χαλκιδικής, αξιότιμοι πολίτες της Χαλκιδικής, 
Το προηγούμενο διάστη​μα κατατέθηκε στη Βουλή προς ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία η Οδηγία της ΕυρωπαΪκής Ένωσης 2019/633, “σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων”. Η συγκεκριμένη Οδηγία θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το επόμενο διάστημα.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

COVID-19 Εμβολιασμοί μέχρι 26/3/2021

26/3/2021 Κρούσματα COVID-19

 

Κ. Μάλαμα : Στα όρια της απελπισίας οι ιδιοκτήτες των κυλικείων των ΚΑΠΗ

Κοινοβουλευτική ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει με ευθύνη της κυβέρνησης οι ιδιοκτητών των επιχειρήσεων κυλικείων ΚΑΠΗ. Την ερώτηση συνυπογράφουν 27 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες τελούν σε αναγκαστική διακοπή λειτουργίας εδώ και 13 μήνες, με τα μέτρα ενίσχυσης πο​υ έχουν προβλεφθεί για αυτούς να είναι μηδαμινά.

Ο ΘΟΥΡΙΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΙΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ.

Χρήστος Καραστέργιος
Σύμφωνα με την υπόδειξη στον πρόλογο του ποιήματός του, ο Ρήγας, ορίζει μουσικά τον Θούριό του, ως προσόμοιο του ιστορικού τραγουδιού της Ιερισσού «Μια προσταγή μεγάλη».
Έρευνα, κείμενα, επιλογή στίχων: Απόστολος Τσέρνος Ερμηνεία 1ου μέρους σε ήχο Α’: Απόστολος Τσέρνος Ερμηνεία 2ου μέρους σε ήχο πλ. Β’: Πέτρος Ρώμας Ενορχήστρωση-ενοργάνωση: Αναστάσιος Δίσκος Επιμέλεια κειμένων: Δημήτριος Ιωαννίδης

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Στάσεις εργασίας από εργατοϋπαλλήλους Μεταλλείων

Το Σωματείο μας «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» προκηρύσσει συνέχεια των κινητοποιήσεων με 4ωρες στάσεις εργασίας την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021, εφόσον η εταιρεία EDILMAC συνεχίσει την τακτική της να αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας που της ζητάμε εδώ και καιρό. Η στάση εργασίας θα πραγματοποιηθεί στην 1η βάρδια από τις 06:30 μέχρι τις 10:30, στην 2η βάρδια από τις 14:30 μέχρι τις 18:30 και στην 3η βάρδια από τις 22:30 μέχρι τις 02:30.

25/3/2021 Κρούσματα COVID-19

Τα κρούσματα ανά Π.Ε.

Μήνυμα του Δημάρχου Μ. Καρρά για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

1821-2021:
200 χρόνια από την Κήρυξη της Επανάστασης και τον αγώνα της ανεξαρτησίας, 200 χρόνια μνήμης, 200 χρόνια τιμής και ευγνωμοσύνης 
στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας.
Ήταν λίγοι, μα ήταν γενναίοι. Είχαν λίγα και πενιχρά μέσα απέναντι σε έναν πανίσχυρο εχθρό, αλλά είχαν αδούλωτο φρόνημα και πίστη για τον ιερό αγώνα που ξεκινούσαν.

ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1821

Κείμενο: Χρήστος Καραστέργιος
(Το αρχικό αρχικό άρθρο γράφτηκε τον Ιανουάριο του 2010)
Όταν αναφέρεται κάποιος στη συμβολή της Ιερισσού και γενικότερα της περιοχής στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, το μυαλό όλων πηγαίνει στον περίφημο Καπετάν Γιαγλή. Ο Γεώργιος Γιαγλής ή Καπετάν Γιαγλής, όπως είναι ευρύτερα γνωστός, γεννήθηκε στην Ιερισσό το 1869 και εκοιμήθη με το όνομα Γαβριήλ,το 1944.

Κ. Μάλαμα : Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση μας καλούν να χαράξουμε ένα νέο όραμα για το μέλλον της πατρίδα μας και της Χαλκιδικής.

Τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση αποτελούν ένα ιστορικό ορόσημο και για την πατρίδα μας και για την Χαλκιδική μας, η οποία συμμετείχε σε αυτό τον αγώνα με όλες της τις δυνάμεις. Η θυσία των αγωνιστών μας για την ελευθερία, η προσπάθεια για την δημιουργία του Ελληνικού Κράτους κι η απελευθέρωση του λαού μας από τα δεσμά της σκλαβιάς, μας καλούν να αναστοχαστούμε το αύριο που θέλουμε για την χώρα και τον τόπο μας.

ΕΝΑΣ ΙΕΡΙΣΣΙΩΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ 1821 ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ

Κείμενο: Χρήστος Καραστέργιος
Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Με αφορμή την επέτειο αυτή πολλά έντυπα, ηλεκτρονικά μέσα πληροφόρησης και τηλεοπτικές εκπομπές ασχολούνται με τα γεγονότα και τον χαρακτήρα του επαναστατικού-απελευθερωτικού κινήματος του ’21. Νέες θεωρήσεις, αμφισβητήσεις της παραδοσιακής ιστοριογραφίας και προβληματισμοί ως προς την αναγκαιότητα της δημοσιοποίησης -και ως ποιο βαθμό- των νέων ιστορικών δεδομένων συνθέτουν τη σημερινή σύγχρονη οπτική ματιά της ιστορικής “πραγματικότητας” για τις ανάγκες, τους λόγους και τους ουσιαστικούς συντελεστές της εθνικής παλιγγενεσίας.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

Μήνυμα Απ. Πάνα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Ημέρα μνήμης και τιμής όσων θυσιάστηκαν για την ελευθερία, ελπίδας και αισιοδοξίας από την αναγγελία της αρχής της ζωής του Θεανθρώπου.
Φέτος μάλιστα, συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση τα οποία γιορτάζουμε, δίνοντας και εμείς ένα μεγάλο αγώνα, μετρώντας ανθρώπινες απώλειες, αποκλεισμένοι από το κοινωνικό σύνολο και από πολλές καθημερινές δραστηριότητές μας.

Εμβολιασμοί COVID-19 μέχρι 24/3/2021

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΟΤΡΩΝΗΣ. ΕΝΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΗΣ ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΝΟΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΙΩΤΗ ΗΡΩΑ ΤΟΥ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ, ΟΠΩΣ ΑΠΟΤΥΠΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ
Έρευνα: Χρ. Καραστέργιος
Ένα σπουδαίο έγγραφο της εποχής μαρτυρά τους αγώνες του Γεώργιου Δημητρίου ή Κοτρώνη. 
Γεννήθηκε στην Ιερισσό το 1793 και έλαβε μέρος στην επανάσταση της Χαλκιδικής με τον Εμμανουήλ Παππά σε ηλικία 28 χρ.
Το 1846 οι οπλαρχηγοί Αθανάσιος Χαλκιώτης, Ιωάννης Καρπούζης, ο Αναστάσιος Χιμευτός κ.α, βεβαιώνουν ότι ο Γεώργιος Κοτρώνης πολέμησε γενναία στα Μαντεμοχώρια και στη συνέχεια στη Κασσάνδρα.

Κρούσματα COVID-19 στις 24/3/2021

Τα κρούσματα ανά Π.Ε.

Κ. Μάλαμα : Να ελεγχθεί η πολυεθνική Edilmac, υπεργολάβος της Ελληνικός Χρυσός, για καταχρηστικές απολύσεις και επιδείνωση των όρων εργασίας των εργαζομένων της.

Κατεπείγουσα ερώτηση με αίτηση κατάθεσης εγγράφων κατέθεσε προς τον Υπουργό Εργασίας η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με τις αναιτιολόγητες απολύσεις και την επιδείνωση των όρων εργασίας των εργολαβικών εργαζόμενων της Edilmac στα εργοτάξια της Ελληνικός Χρυσός. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, η συγκεκριμένη εταιρία όλο το τελευταίο διάστημα έχει επιβάλλει επιδείνωση των όρων εργασίας στους εργαζόμενούς της, χρησιμοποιώντας ελαστικές συμβάσεις εργασίας, μετακυλίοντας το κόστος των μέσων προστασίας στους εργαζόμενους, προσλαμβάνοντας εργαζόμενους με συμβάσεις εργασίας ελάχιστης διάρκειας, ελαστικοποιώντας τα ωράρια εργασίας και προβαίνοντας σε καταχρηστικές απολύσεις. 

Κ. Μάλαμα : Αυξάνονται τα κρούσματα κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ από αγροτικές εκμεταλλεύσεις στο Δήμο Νέας Προποντίδας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τα αυξανόμενα κρούσματα κλοπών μετασχηματιστών της ΔΕΗ από αγροτικές περιοχές του Δήμου Νέας Προποντίδας. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση κάθε κλοπή μετασχηματιστή μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή την γεωργική εκμετάλλευση, η οποία στη συνέχεια θα μείνει απότιστη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή. Η αντικατάσταση των μετασχηματιστών, αφενός, κοστίζει πολύ ακριβά κι αφετέρου είναι αδύνατον να γίνει άμεσα.

Πάνας: Ένταξη Επανάστασης της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία

Ο Βουλευτής Χαλκιδικής Πάνας Απόστολος, με αφορμή την πρωτοβουλία του Παγχαλκιδικού Συλλόγου «Ο Αριστοτέλης», σχετικά με τη γνωστοποίηση της σημασίας της εξέγερσης των Χαλκιδικιωτών στην έκβαση του Εθνικού σκοπού, της απελευθέρωσης του Ελληνισμού, απέστειλε Επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Κεραμέως Νίκη.

Κλίνουμε το γόνυ στην Παναγία και στους Ήρωες, τιμούμε την ιστορική παρακαταθήκη 200 ετών

Σε μήνυμά του αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την ελληνική επανάσταση και τον διπλή Εθνική και Θρησκευτική Εορτή της 25ης Μαρτίου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος επισημαίνει:
«Εν μέσω του σύγχρονου αγώνα για απελευθέρωση από τον υγειονομικό ζυγό του Κορωνοϊού, οι φετινές εκδηλώσεις ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό, μπορεί να είναι λιτές και χωρίς την παρουσία κόσμου.

Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

23/3/2021 Εμβολιασμοί

Κρούσματα COVID-19 στις 23/3/2021. Ρεκόρ κρουσμάτων στη Χαλκιδική

 
Τα κρούσματα ανά Π.Ε.

Η πρώτη εκδήλωση για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821

Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση φράζει το δρόμο για το πανεπιστήμιο στους μαθητές του εσπερινού λυκείου.

Αναφορά προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα, σε σχέση με το πρόβλημα που έχει προκύψει από τις απαράδεκτες ρυθμίσεις, οι οποίες θέτουν άδικα εμπόδια στους μαθητές του εσπερινού λυκείου, οι οποίοι θέλουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η αναφορά κατατίθεται σε συνέχεια της κοινής επιστολής διαμαρτυρίας 35 μαθητικών συλλόγων εσπερινών λυκείων, μεταξύ των οποίων και του εσπερινού λυκείου Πολυγύρου 10 συλλόγων διδασκόντων σε εσπερινά λύκεια. Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, η εισαγωγή των υποψηφίων από τα σχολεία αυτά στα Πανεπιστήμια αποτελούσε, μέχρι πολύ πρόσφατα, αντικείμενο ειδικής διαδικασίας, μέσω ειδικής βάσης εισαγωγής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών.

Γεώργιος & Παναγιώτης Γραφίδης. Δύο ήρωες του 1821 από την Ιερισσό

Η πολιορκία της
Ακρόπολης,
 του  Georg Perlberg. 
Σε αυτή συμμετείχε
ο Παναγιώτης 
και ο αδελφός του 
Γεώργιος Χριστοδούλου
Γραφίδης. 
Κείμενο: ΧΡΗΣΤΟΣ Μ. ΚΑΡΑΣΤΕΡΓΙΟΣ 
Μετά την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων στην Κασσάνδρα και την παράδοση του Αγίου Όρους στα μέσα Δεκεμβρίου του 1821, χιλιάδες οικογένειες από τη Χαλκιδική (κατά τον Pouqueville, 6000 γυναικόπαιδα μόνο από τη χερσόνησο του Άθω) εγκαταστάθηκαν στις Βόρειες Σποράδες και σ’ άλλα νησιά του Αιγαίου. Οι Χαλκιδικιώτες αγωνιστές και κατ΄ επέκταση οι Ιερισσιώτες, συνέχισαν τον αγώνα τους στην Νότια Ελλάδα καθ΄όλη την διάρκεια του εθνοαπελευθερωτικού πολέμου. Μας σώθηκαν πολλά ονόματα συμπατριωτών μας και οι αγώνες τους, χάρη στην σύγχρονη έρευνα των φακέλων τους στην Ε.Β.Ε. και στα Γ.Α.Κ.. Όμως τα αρχεία αυτά αφορούν κυρίως ονόματα αγωνιστών που επέζησαν από τους πολέμους που δόθηκαν για την ελευθερία. Πολυάριθμοι συμπατριώτες μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών μένουν δυστυχώς άγνωστοι, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων.

Πάνας για τα προβλήματα των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης, ο Βουλευτής Χαλκιδικής του Κινήματος Αλλαγής ζητά, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των Δασικών Χαρτών και του Κτηματολογίου στη Χαλκιδική αλλά και όλη την επικράτεια. 
Στην ερώτηση ο κ. Πάνας επισημαίνει, πως έχει

Δήμος Αριστοτέλη: Επέκταση της διαδικασίας ανακύκλωσης σε μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα

Ώθηση στην ανακύκλωση με επέκταση της διαδικασίας στα μεταχειρισμένα είδη ρουχισμού, υπόδησης και άλλα αντικείμενα (τσάντες, πάνινα παιχνίδια, κλπ), που καταλήγουν μέχρι σήμερα αναξιοποίητα στα απορρίμματα, δίνει ο Δήμος Αριστοτέλη, μέσω της υπογραφής σχετικής σύμβασης, με αδειοδοτημένη για το σκοπό αυτό εταιρεία ανακύκλωσης (East West Greece ΙΚΕ).
Η σύμβαση προβλέπει ότι η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης και λοιπών υφασμάτινων υλικών μεριμνώντας για:

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Δήμος Αριστοτέλη: Διαδικτυακή συνάντηση με την τουριστική αγορά της Δανίας

Διαδικτυακή παρουσίαση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος του Δήμου Αριστοτέλη σε 11 τουριστικά γραφεία της Δανίας, πραγματοποίησε σήμερα ο Δήμαρχος κ. Στέλιος Βαλιάνος, πλαισιωμένος από τουριστικούς παράγοντες και επιχειρηματίες της περιοχής, αξιοποιώντας την προϋπάρχουσα συνεργασία σημαντικού Τουριστικού Οργανισμού της σκανδιναβικής χώρας, με ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου.

Δήμος Αριστοτέλη: Υπεγράφη η σύμβαση για την ολοκλήρωση αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιερισσού και των Νέων Ρόδων

Τη σύμβαση για τα έργα ολοκλήρωσης των ανοιχτών γηπέδων στη θέση “Καλαϊτζή Λάκκος” της Ιερισσού και για επισκευαστικές εργασίες στα ανοιχτά γήπεδα τένις και μπάσκετ των Νέων Ρόδων, υπέγραψε σήμερα με τον Ανάδοχο, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Στέλιος Βαλιάνος. 
Το σύνολο των εργασιών εντάχθηκε προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ” τον Μάρτιο του 2020 με προϋπολογισμό 274.618,30€ (με ΦΠΑ 24%) με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης εντός έξι μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

COVID-19 Εμβολιασμοί ως 22/3/2021

22/3/2021 Κρούσματα COVID-19

Τα κρούσματα ανά Π.Ε.

Προσλήψεις εποχικών υπαλλήλων στο Δήμο Ν. Προποντίδας

Στην τελική φάση ολοκλήρωσης της διαδικασίας για την πρόσληψή τους στον Δήμο Ν.Προποντίδας βρίσκονται 54 μακροχρόνια άνεργοι μέσω του σχετικού προγράμματος του ΟΑΕΔ, ενώ ήδη με την 82/2021 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου εγκρίθηκε η εκ νέου υποβολής αίτησης για άλλες 74 θέσεις. 
Οι ωφελούμενοι θα απασχοληθούν για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών με δυνατότητα παράτασης για άλλους δώδεκα (12) μήνες, ώστε να καλυφθούν οι εκτιμώμενες ανάγκες του δήμου, καθώς, αν και ζητήθηκαν εξαρχής αυτές οι θέσεις, δεν καλύφθηκαν. 
Αφορούν στις εξής ειδικότητες:

Κ. Μάλαμα : Η κυβέρνηση εξοντώνει τις συνεργατικές επιχειρήσεις της εστίασης.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε η Κυριακή Μάλαμα σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνεργατικές επιχειρήσεις κι οι αυτοαπασχολούμενοι στην εστίαση. Την ερώτηση συνυπογράφουν 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, το προηγούμενο διάστημα, οι αυτοαπασχολούμενοι της εστίασης προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών τους έχει εξαιρέσει από κάθε επίδομα ειδικού σκοπού, ενώ την ίδια στιγμή έχουν αφεθεί τελείως αβοήθητες κι οι συνεργατικές επιχειρήσεις της εστίασης που εδώ κι ένα χρόνο παραμένουν κλειστές.

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Κρούσματα COVID -19 στις 21/3/2021

Στη συνέχεια τα κρούσματα ανά Π.Ε.

Ένα Χαλκιδικιώτικο τραγούδι ως πρότυπο για την μουσική του Θούριου του Ρήγα

Κείμενο: ΑΘΗΝΑ ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΚΗ (εθνομουσικολόγος στο Α.Π.Θ.}.
Το τραγούδι της Ιερισσού "Μια προσταγή μεγάλη" και ο επαναστατικός του συμβολισμός στον Θούριο του Ρήγα Φερραίου.
Ο εθνομάρτυρας
και πρωτεργάτης
του Νεοελληνικού
Διαφωτισμού,
 Ρήγας Φεραίος
Η αρχική (γνήσια θα μπορούσαμε να πούμε) μουσική του Θούριου του Ρήγα Φεραίου έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς το κείμενό του έχει εμφανιστεί με διαφορετικές μελωδίες κατά καιρούς. Ενώ λοιπόν έχει καθιερωθεί, ως γνωστή πλέον, η αρχική μορφή του κειμένου υπάρχει αμφιβολία για το ποια θα μπορούσε να ήταν η πρώτη μελωδία πάνω στην οποία τραγουδήθηκε και εν τέλει αν και κατά πόσο υπήρχε μία και μόνο αρχική μελωδία ή τραγουδήθηκε με πολλές διαφορετικές μελωδίες ανάλογα με την περιοχή διάδοσής του. Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καραμπερόπουλος στην μελέτη του για την ανάλυση του κειμένου του Θουρείου, είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν υπήρχε μόνο μία μελωδία του Θουρείου αλλά ότι ανάλογα με την περιοχή η μελωδία άλλαζε. Έτσι, το ευρέως διαδεδομένο αυτό ποίημα του Ρήγα έγινε ένα τραγούδι, σχεδόν δημοτικό, ανάλογα με την διάδοσή του στις πλατιές μάζες των υποδούλων.