Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

Κ. Μάλαμα : Υπάρχει πρόθεση αποψίλωσης της Σιθωνίας από τραπεζικές υπηρεσίες;

Κοινοβουλευτική ε​ρώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσε εσπευσμένα η Κυριακή Μάλαμα, μετά από την καταγγελία συνδικαλιστικών οργανώσεων του τραπεζικού κλάδου για στους χεδιασμούς οριστικής παύσης λειτουργίας των υποκαταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank στο Νέο Μαρμαρά. Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, ένα τέτοιο γεγονός θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία και την καθημερινότητα στο Δήμο Σιθωνίας, καθώς για τραπεζικές συναλλαγές που απαιτείται φυσική παρουσία ένας πολίτης ή ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να διανύει σωρευτικά πάνω από 100 χιλιόμετρα για το πλησιέστερο υποκατάστημα των συγκεκριμένων τραπεζών, την ώρα που ήδη σε ολόκληρο το Δήμο Σιθωνίας δεν υπάρχει ούτε υποκατάστημα της Alpha Bank. 

Στην ερώτηση τονίζεται, επίσης, ότι σε περίπτωση που κλείσουν τα υποκαταστήματα της Εθνικής και της Eurobank στο Νέο Μάρμαρα, σε έναν από τους πιο τουριστικούς της Ελλάδας δεν θα απομείνει ούτε ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης μετρητών από τις συγκεκριμένες τράπεζες, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυριακή Μάλαμα καλεί τους αρμοδίους υπουργούς να ενημερώσουν χωρίς καθυστέρηση και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για την πρόθεση των συστημικών τραπεζών να αφήσουν τον Δήμο Σιθωνίας χωρίς υποκαταστήματα. Υπογραμμίζεται ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων υποκαταστημάτων επιβάλλεται για την ομαλή ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής και για λόγους προστασίας των πολιτών του Δήμου Σιθωνίας, οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλες διατραπεζικές χρεώσεις για κάθε τραπεζική συναλλαγή τους. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης : 

ΕΡΩΤΗΣΗ 


Αθήνα, 22 Ιουνίου 2021


Προς τους κ. Υπουργούς : 

- Οικονομικών

- Ανάπτυξης κι Επενδύσεων 


Θέμα : Υπάρχει πρόθεση αποψίλωσης της Σιθωνίας από τραπεζικές υπηρεσίες;


Πριν από λίγες ημέρες συνδικαλιστικοί φορείς του τραπεζικού κλάδου κατήγγειλαν την πρόθεση της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να καταργήσει ακόμα 25 υποκαταστήματα, μεταξύ των οποίων κι εκείνο του Νέου Μάρμαρα, του μοναδικού υποκαταστήματος της συγκεκριμένης τράπεζας στο Δήμο Σιθωνίας. Το γεγονός αυτό θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την οικονομία και την καθημερινότητα στο Δήμο Σιθωνίας, καθώς για τραπεζικές συναλλαγές που απαιτείται φυσική παρουσία ένας πολίτης ή ένας επιχειρηματίας θα πρέπει να διανύει σωρευτικά πάνω από 100 χιλιόμετρα για το πλησιέστερο υποκατάστημα Εθνικής Τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής στο Νέο Μάρμαρα, σε έναν από τους πιο τουριστικούς της Ελλάδας θα απομείνει μόνο ένα μηχάνημα αυτόματης λήψης μετρητών από τη συγκεκριμένη τράπεζα, σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων. Αντίστοιχο πρόβλημα παρουσιάζεται και με το υποκατάστημα της Eurobank στο Νέο Μαρμαρά, το οποίο, επίσης, φαίνεται να δρομολογεί την λήξη της λειτουργίας του, χωρίς να είναι σαφές εάν θα μετεγκατασταθεί σε άλλο σημείο του Δήμου ή εάν θα κλείσει οριστικά. 

Αυτό συνεπάγεται ότι ο πολίτης του Νέου Μάρμαρα, που έχει τους λογαριασμούς του στις συγκεκριμένες τράπεζες θα πρέπει να διανύσει κατά μέσο όρο 30 χιλιόμετρα για να κάνει μία ανάληψη μετρητών. Υπενθυμίζεται ότι, ήδη στον Δήμο Σιθωνίας έχει κλείσει όλα τα υποκαταστήματα της η Alpha Bank, η οποιά έχει διατηρήσει μόνο ένα μηχάνημα ανάληψης μετρητών στη Νικήτη, ενώ εάν κλείσουν και τα υποκαταστήματα της Εθνικής και της Εurobank, το ίδιο πρόβλημα θα υπάρχει και με τις συγκεκριμένες τράπεζες. 


Επειδή η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει τις τράπεζες να διατηρήσουν ένα λειτουργικό για την οικονομία δίκτυο φυσικών καταστημάτων. 


Επειδή σε έναν τουριστικό Δήμο, όπως αυτόν της Σιθωνίας η ηλεκτρονική τραπεζική δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες του τουρισμού. 


Επειδή σε έναν Δήμο, με μεγάλες φυσικές αποστάσεις και δυσπρόσιτο δίκτυο, η καθημερινότητα των πολιτών θα επιβαρυνθεί υπέρμετρα εάν κλείσουν και τα τελευταία υποκαταστήματα των τραπεζών που υπάρχουν στο Νέο Μαρμαρά. 


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός : 


Προτίθεται να ενημερώσει άμεσα την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών για την πρόθεση των συστημικών τραπεζών να αφήσουν τον Δήμο Σιθωνίας χωρίς υποκαταστήματα;


Η ερωτούσα βουλευτής 

Κυριακή Μάλαμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου