Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Πάνας για την κατάσταση που επικρατεί με την ελιά Χαλκιδικής

Θέμα 1ο:
Από χθες γίνομαι συνεχώς δέκτης ερωτημάτων, για το τι πραγματικά συμβαίνει με την κορωνοενισχυση της ελιάς Χαλκιδικής. 
Για να μη δημιουργείται σύγχυση για ένα τόσο σημαντικό θέμα η κατάσταση έχει ως εξής: 
Από τις 7/10/20 έχω φέρει το θέμα με Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, όπου υπήρξε και επίσημη δέσμευση του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βορίδη για δέσμευση κονδυλίων 122 εκατομμυρίων ευρώ από κρατικούς πόρους για την ενίσχυση της ελιάς Χαλκιδικής.
  • Στις 4/2/21 στην επίσημη συνάντηση με το νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Λίβανο, με ενημερώνει, ότι παρόλη τη συγκεκριμένη δέσμευση λόγω αλλαγής προγραμματισμού, η ελιά Χαλκιδικής μένει προς το παρόν εκτός ενίσχυσης.

  • Σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και τους Συνεταιρισμούς Χαλκιδικής επαναφέραμε πριν ένα μήνα το αίτημα ενίσχυσης της ελιάς Χαλκιδικής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

  • Προσωπικά προχώρησα κοινοβουλευτικά ξανά και σε νέα επίσημη κατάθεση Ερώτησης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις 21/6/21 για να υπάρξει η ενίσχυση.


ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ :

Το αίτημα ενίσχυσης έχει μεταβιβαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών, όπου πράγματι φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι θετικοί οιωνοί.

Παρόλα αυτά όμως-επειδή έχω δει πολλά αυτό το χρόνο σε ότι αφορά τις τελικές αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών στις κορωνοενισχυσεις- καλό θα είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις, καθώς μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.


Θέμα 2ο:

Τι γίνεται με την ακαρπία και τον παγετό για την ελιά καθώς και για αυτό το θέμα υπάρχει εύλογη ανησυχία.


Παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 1 του κανονισμού του ΕΛΓΑ οι ζημιές από φυσικές καταστροφές αποζημιώνονται από τον οργανισμό και παρόλο που οι παραγωγοί πληρώνουν κανονικά και υποχρεωτικά τις υψηλές εισφορές τους στον ΕΛΓΑ, οι ζημιές στην άνθηση δεν καλύπτονται από τον ισχύοντα κανονισμό του Οργανισμού.


Για το θέμα αυτό έχω καταθέσει Ερώτηση στις 21/6/21 στη Βουλή, ζητώντας να υπάρξει ένταξη της ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού. 


Επειδή όμως το ζήτημα αυτό καίει τη Χαλκιδική προχωρώ και ένα βήμα παραπέρα.


Έτσι την Δευτέρα 11 Ιουνίου με την Αριθ. Πρωτ. 913 θα συζητηθεί η Επίκαιρη Ερώτησή μου με θέμα:

«Ένταξη της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις λόγω παγετού»,

όπου θα απαντήσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και εκεί πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, θα έχουμε εικόνα επί του θέματος.



Απόστολος Πάνας


Βουλευτής Χαλκιδικής


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου