Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Το όνειρο του Τάσου

Ξαφνιάστηκα όταν η γυναίκα μου μου είπε πως τηλεφώνησε και έρχεται να μας δει ένας φίλος από τον στρατό. Απ’ τη Χαλκίδα ορμώμενος έφτασε ο Στέλιος, ο Αντωνιάδης. Τον καλωσόρισα στην πλατεία και αμέσως τον έβαλα στο καφενείο και πιαστήκαμε στα τσίπουρα. Θύμησες παλιές ζωντάνεψαν στην 113 Πτέρυγα Μάχης. Υπηρεσίες στη μοίρα Τ/Η, στο τηλεφωνικό κέντρο , στο πεδίο βολής Ποτίδαιας. 
-Θα σε φιλοξενήσω απόψε, του λέω.
-Θα μείνω αλλά δε θα σας γίνω βάρος, απάντησε, έκλεισα δωμάτιο σε έναν ξενώνα εδώ κοντά. Στο Αγνάντι. Μάλιστα , δεν πάμε απο εκεί να αφήσω τα πράγματά μου;
Ένα πραγματικό στολίδι, το Αγνάντι, πάνω από την Παλαιόχωρα. 
-Δημοτικός ξενώνας, του λέω. Ανακαινίστηκε και ενοικιάστηκε σε ιδιώτη, κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου. Τέσσερα δωμάτια και στο ισόγειο μια ταβέρνα.
Συνεχίσαμε την κουβέντα θαυμάζοντας την καταπληκτική θέα. Πίσω τα χιονισμένα βουνά της Βουλγαρίας, ο Λαϊλιάς, το Παγγαίο και μπροστά ο Χορτιάτης, ο Βερτίσκος, τα Κερδύλια και στο βάθος η λιμνη Βόλβη, μια γαλάζια ομορφιά... 
-Μη μου πεις ότι τα λύματα των χωριών καταλήγουν στη λίμνη!
-Κανένα πρόβλημα, του λέω. Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου υπάρχει ενιαίος βιολογικός καθαρισμός για όλα τα Ζερβοχωρια!
Μ’ αυτά και μ’ αυτά πέρασε η ώρα και βγαίνοντας να φύγουμε θαύμασε το πανέμορφο προστατευτικό δάσος.
-Δεν πάμε περπατώντας να πιούμε ένα καφεδάκι; Έχει και αναψυκτήριο. 
Πήραμε το μονοπάτι και, καθώς προχωρούσαμε, ανταμώναμε στον δρόμο πιτσιρικάδες που μας χαιρετούσαν. Ήταν παιδιά από την κατασκήνωση χαμηλής όχλησης που βρίσκεται εδώ. Δημιουργήθηκε κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου. 
Ξάφνου, πιο πέρα, μας έκοψαν τον δρόμο και την ανάσα δυο πανέμορφα ζαρκάδια, που για λίγο στάθηκαν και μας κοίταξαν, πριν χαθούν μέσα στο δάσος. Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα στα όρια του δάσους.
Απολαύσαμε τον καφέ μας και αφού ευχαριστήσαμε τον μαγαζάτορα, σκέφτηκα να πάμε ακόμα ψηλότερα, στο Ζαμπόκοβο, στα χωράφια του αναδασμού. Λόγω του υψομέτρου, παράγονται ποιοτικά προϊόντα σε αυτήν την περιοχή. Υπαρχει μεγαλη ποικιλια απο αρωματικά φυτά και οπωροφόρα δέντρα. Και όλα αυτά χάρη σε ένα φράγμα 1.000.000 m3, που έγινε κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου, σε μια τοποθεσία πιο κάτω που ονομάζεται «Κλέφτη Βρύση», το οποιο εμπλουτίζει τον υδροφόρο ορίζοντα και τροφοδοτεί με νερό τις καλλιέργειες. 
Επιστρέφοντας στο χωριό, περάσαμε να ξεδιψάσουμε από μια πανέμορφη βρύση, «Του παππού το πηγάδι». Αν μπορούσε να μιλήσει θα έλεγε ιστορίες χιλίων χρόνων. Πόσα μυστικά κρατάει μέσα του! Σαν να λέμε σήμερα σκληρός δίσκος υπολογιστή. Διατηρείται σε άριστη κατάσταση, κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου.
Η ώρα πέρασε και φτάσαμε στο χωριό. 
-Ξέρεις, μου λέει, η γυναίκα μου έχει πάθος με τα γαλακτοκομικά.
-Α! Έχουμε εδώ ένα μικρό, τοπικό τυροκομείο. Σπουδαίες γεύσεις! 
- Αύριο φεύγω για Αλεξανδρούπολη και θα λείψω μία εβδομάδα. Μπορούμε να στείλουμε ένα δοχείο τυρί με το ταχυδρομείο στη Χαλκίδα;
- Βεβαίως! Κατόπιν ενεργειών του Δημάρχου, το ταχυδρομείο στη Γαλάτιστα, μετά από μια περίοδο που είχε κλείσει, τώρα επαναλειτουργεί...
--------------------------------
-Τάσοοοοοο! Ξύπνααααα! Στο καφενείο ο κόσμος περιμένει απ’ έξω! Πήγε 9 η ώρα!!!
--------------------------------
Όνειρο ήτανε...

του Γιαννου Τασου, 
δημοτικού συμβουλου
της Συνεργασιας Πολιτών Δήμου Πολυγύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου