Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Κυριακή Μάλαμα στη ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ: Οι πολιτικές εξελίξεις το 2021 είναι δεδομένες κι αναπόφευκτες.

Αποκλειστική συνέντευξη μας παραχώρησε η Βουλευτής Χαλκιδικής (ΣΥΡΙΖΑ) Κυριακή Μάλαμα. 
Σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεων αυτής, έχει αξία να δούμε πώς αντιλαμβάνονται τα πράγματα οι πολιτικοί που μας εκπροσωπούν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
Ως ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ παρατηρούμε μια αυξημένη δραστηριότητα της κας Μάλαμα και θελήσαμε να ακούσουμε από κοντά τις απόψεις της και φυσικά να μας απαντήσει στις δικές μας ερωτήσεις. Με ευγένεια η κα Μάλαμα δέχθηκε την πρότασή μας, αν και λόγω εορτών δεν ήταν και η καλύτερη χρονική περίοδος, μας δέχθηκε στο πολιτικό της γραφείο και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι η φιλοξενία της ήταν άψογη!
Ακολουθεί η συνέντευξη:

Ερ.: Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά για όλους μας, βασικές κοινωνικές κι οικονομικές λειτουργίες βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμών. Βλέπετε κάποια άκρη στο τούνελ; 

Απ.:
Δυστυχώς, η κυβέρνηση μετά από αλλεπάλληλα λάθη αποφάσισε μια σειρά από περιορισμούς, τους οποίους βιώνουμε όλοι μας σήμερα. Οι συγκεκριμένες απαγορεύσεις έχουν δημιουργήσει ένα πολύ βαρύ κλίμα και στην κοινωνία και στην οικονομία και ταυτόχρονα δεν έχουν αποκλιμακώσει, όσο κανείς θα περίμενε, την ένταση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα μας. Ο κόσμος τηρεί τα μέτρα, αλλά τα κρούσματα δεν αποκλιμακώνονται γρήγορα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν φρόντισε η κυβέρνηση να ληφθεί σωστή μέριμνα σε χώρους και δραστηριότητες που δημιουργούνται συνθήκες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα βιομηχανικών, μεταποιητικών ή άλλων δραστηριοτήτων. Στις μεγάλες πόλεις οι αρμόδιοι αγνόησαν το συγκοινωνιακό, δεν μερίμνησαν για την αποσυμφόρηση των σχολικών και πανεπιστημιακών αιθουσών, δεν λειτούργησαν μέσα από μία λογική πρόληψης, με εκτεταμένα τεστ κι ιχνηλατήσεις στον πληθυσμό. Τo αποτέλεσμα ήταν το δεύτερο καταστροφικό lockdown. Τώρα το ζήτημα είναι να βγούμε από αυτό το καθεστώς και να λειτουργήσει η κοινωνία κι η οικονομία με ασφάλεια. Υπάρχουν κατά τη γνώμη μας τρόποι για μία προσεκτική σταδιακή άρση των περιορισμών, αλλά χρειάζεται σχέδιο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς. 

Ερ.: Επισκεφτήκατε πριν από τις γιορτές τις δομές υγείας του Νομού μας. Τι διαπιστώσατε εκεί; 

Απ.:
Το πρώτο που διαπιστώσαμε είναι η αυτοθυσία του υγειονομικού προσωπικού για να κρατηθεί το σύστημα όρθιο. Γιατροί, νοσηλευτές, επικουρικό και διοικητικό προσωπικό του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας δίνουν καθημερινά την μάχη για να λειτουργήσει η δημόσια υγεία. Το δεύτερο που διαπιστώσαμε είναι ότι σε αυτή τη μάχη, οι υγειονομικοί λειτουργοί μας δεν έχουν πάντοτε δίπλα τους το Υπουργείο Υγείας κι ιδιαίτερα την ηγεσία του, η οποία δεν κάνει όλα όσα πρέπει για να ενισχυθεί σε μόνιμη βάση το σύστημα. Έχουμε καυτηριάσει πάρα πολλά λάθη. Από το γεγονός ότι δεν έγιναν μόνιμε προσλήψεις ιατρών, από το ότι ένα μεγάλο κομμάτι συμβασιούχων του προσωπικού του νοσοκομείου αφέθηκε απλήρωτο για μήνες, μέχρι την απουσία ιχνηλάτησης, μαζικών τεστ, την ένδεια μέσων προστασίας και την ανεπάρκεια του προϋπολογισμού ή την αδράνεια σε επείγοντα ζητήματα υποδομής, διακομιδών. Το Υπουργείο Υγείας παρέχει μέσα στους υγειονομικούς και πόρους στο σύστημα, κυριολεκτικά με το σταγονόμετρο, κι αυτό φαίνεται και σε κεντρικό επίπεδο από τις μειώσεις στον προϋπολογισμό για την υγεία. Για να το πούμε απλά, το δημόσιο σύστημα υγείας της Χαλκιδικής χρειάζεται μια θεαματική αύξηση των πόρων, ανθρώπινων και υλικών, που έχει στη διάθεση του. Εμείς πιστεύουμε ότι η ευκαιρία για αυτή την αναβάθμιση είναι τώρα. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει την ίδια άποψη. 

Ερ.: Αυτές τις ημέρες σας βλέπουμε να επισκέπτεστε τοπικές αγορές και καταστήματα λιανεμπορίου του Νομού μας. Ποια είναι η εικόνα σας από την αγορά; 

Απ.:
Θέλουμε να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τον επαγγελματία της Χαλκιδικής. Φέτος, η στήριξη της οικονομίας “της εγγύτητας”, του τοπικού καταστήματος δηλαδή αποκτά νέο νόημα. Αν θέλουμε να υπάρχει κοινωνική συνοχή, να διατηρηθούν στοιχειωδώς κάποιες θέσεις εργασίας και να μην υπάρξει γενική κατάρρευση στην μικρομεσαία οικονομία θα πρέπει να στηρίξουμε τα μικρά καταστήματα. Το πρώτο μου κίνητρο είναι λοιπόν να περάσουμε αυτό το μήνυμα. Οι επαγγελματίες της Χαλκιδικής, με πάρα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης, προσπαθούν να λειτουργήσουν και οφείλω να το πω και δημόσια, με επαγγελματισμό και σοβαρότητα. Το δεύτερο που θα πρέπει να τονιστεί είναι ότι το πλαίσιο του “click away” μπορεί να γίνει λιγότερο γραφειοκρατικό. Εμείς λέμε ότι ως πρώτο μέτρο θα πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να μπορεί να εισέρχεται ο πελάτης στο μικρό κατάστημα για να διαλέγει τα ψώνια του. Αυτό είναι ένα αίτημα του εμπορικού κόσμου που δεν ακούει η κυβέρνηση. Θα ήθελα να θέσω, μια που μιλάμε για την αγορά, και δύο ακόμα κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο είναι αυτό της στήριξης των εργαζόμενων. Είναι απαράδεκτο αυτό που έκανε η κυβέρνηση με την διακοπή του επιδόματος ειδικού σκοπού σε χιλιάδες εργαζόμενους, στους κλάδους του επισιτισμού - τουρισμού και της φιλοξενίας, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα και θα πρέπει άμεσα να το διορθώσει. Στη Χαλκιδική, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είναι τα πρώτα θύματα της κρίσης και πρέπει να λάβουν ουσιαστική στήριξη. Πρόκειται για συμπολίτες μας που, λόγω της κρίσης του τουρισμού, εργάστηκαν ελάχιστα το καλοκαίρι. Το δεύτερο είναι ότι θα πρέπει να δοθεί μια προοπτική κι ένας οδικός χάρτης και στην εστίαση, για το πότε και το πως θα λειτουργήσει. Οι επαγγελματίες της εστίασης είναι ξεχασμένοι από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Πρέπει να ανοίξει, λοιπόν, η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα και την ασφαλή επαναλειτουργία της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, με σχέδιο. 

Ερ.: Βλέπετε το 2021 πολιτικές εξελίξεις; 

Απ.:
Οι πολιτικές εξελίξεις το 2021 είναι δεδομένες κι αναπόφευκτες. Προφανώς, η ένταση της υγειονομικής κρίσης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό αυτό το πλαίσιο, αλλά πολιτικά και κοινωνικά η κυβέρνηση έχει απονομιμοποιηθεί ήδη. Το βλέπουμε αυτό σε όλες τις συζητήσεις μας με πολίτες, με επαγγελματίες κι εργαζόμενους. Όλοι μας ζητάνε “σκληρό ροκ” απέναντι στην κυβέρνηση κι όλοι αναμένουν μία κυβερνητική αλλαγή, για να αφήσουμε πίσω μας τον κοινωνικό όλεθρο της πανδημίας. Θα ανέβουν, λοιπόν, οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης το επόμενο διάστημα. Προφανώς, πολλά θα εξαρτηθούν κι από την διεθνή διαχείριση της πανδημίας, από τους ρυθμούς του εμβολιασμού παγκοσμίως, από τον έλεγχο των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Όμως, αν μου επιτρέπετε και μία ευρύτερη πρόβλεψη, όλες οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες διαχειρίζονται σήμερα τις κυβερνητικές αποφάσεις στις περισσότερες χώρες με νεοφιλελεύθερο τρόπο, την επαύριο της πανδημίας θα έχουν κλείσει τον κύκλο τους και θα αποδοκιμαστούν από τους πολίτες. 

Ερ.: Θα θέλαμε και μία κουβέντα για εμάς. Για την επαναλειτουργία του Ρεσπέντζα…

Απ.:
Το πρώτο που είπα όταν το έμαθα ήταν “επιτέλους”! Μα είχατε λείψει πολύ και σας το λέγαμε με κάθε ευκαιρία! Ελπίζουμε κι ευχόμαστε το καράβι σας να πάει και πάλι μακριά και να συνεχίσει να στηρίζει αυτή την προσπάθεια ο κόσμος της Χαλκιδικής. Η τοπική διάσταση της ενημέρωσης είναι ένας πολύ σημαντικός κρίκος της δημοκρατίας και της πολυφωνίας κι η φωνή του τοπικού Τύπου δίνει δύναμη στην κοινωνία και στον τόπο μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου