Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Κ. Μάλαμα : Μία επένδυση που μόνο χρυσή δεν είναι.

Ομιλία στο σχέδιο νόμου “Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός μονοπρόσωπη ανώνυμη εταιρία μεταλλείων και βιομηχανίας χρυσού και συναφείς διατάξεις” της βουλευτού Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα. Ολομέλεια Βουλής 17.3.2021
Κυρίες και κύριοι βουλευτές, επειδή η σιωπή δεν είναι χρυσός, ας είμαστε ειλικρινείς. Έχουμε μπροστά μας μια επένδυση που μόνο “χρυσή” δεν είναι. Η πραγματικότητα αφορά μια εταιρία που εδώ και 17 χρόνια που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική, δεν ξέρουμε τι πληρώνει στο κράτος κι αν είναι ζημιογόνα αυτή η επένδυση ή όχι. Είναι ανεξέλεγκτη και αυτό μας το δηλώνει η ίδια η μεταλλευτική εταιρία αλλά και εσείς κύριε Υπουργέ.

Στην επιτροπή ανταγωνισμού δηλώσατε ότι τα κρατικά έσοδα από την εταιρεία είναι 460 εκατομμύρια, η εταιρεία αναφέρει 395 στο υπόμνημα της. 600 εκατομμύρια από εξαγωγές εσείς και 907 η εταιρεία στο υπόμνημα της. 1650 θέσεις άμεσης - άμεσης το υπερτονίσατε κιόλας θέσεις εργασίας εσείς 1057 η εταιρεία. 22 εκατομμύρια για δράσεις εταιρικής ευθύνης 24 η εταιρεία. Εκατομμύρια πάνε και έρχονται κατά εκατοντάδες. Αλλά λέει η εταιρεία και αλλά εσείς. Πού είναι η αλήθεια και πού το ψέμα; Ποιον να κατηγορήσουμε για δόλο; Εμείς θα βοηθήσουμε τον λαό της Χαλκιδικής να κρίνει.

Θα ήθελα να σας καταθέσω στα πρακτικά το πρώτο έγγραφο για σήμερα, τη δημόσια επιστολή του ίδιου του Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικός Χρυσός στις 20 Οκτωβρίου 2020, με την οποία λέει ότι: “Η κερδοφορία της Eldorado Gold της επιτρέπει να χρηματοδοτεί θυγατρικές εταιρίες της για πιθανές ζημιογόνες χρήσεις της”, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελληνικός χρυσός, σύμφωνα με τα στοιχεία που η ίδια παρουσιάζει φαίνεται να μπαίνει “μέσα” κατά το κοινώς λεγόμενο. 

Η κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να ελέγξει αν μπαίνει μέσα η Ελληνικός Χρυσός, την απαλλάσσει από φορολογικές υποχρεώσεις. Ακούστε τι λέει το άρθρο 19 της συμφωνίας: Το κράτος δέχεται η εταιρία να στέλνει αφορολόγητα ως μερίσματα τα κέρδη της στο εξωτερικό. Σας καταθέτω στα πρακτικά την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, όταν του ζητήσαμε να μας καταθέσει στη Βουλή, το τι έχει πληρώσει η εταιρία σε φόρους όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται στη Χαλκιδική. Στο έγγραφο της απάντησης λέει επί λέξη ότι : “αναφορικά με τα αιτούμενα προς κατάθεση στοιχεία, αυτά καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο”. Ενημερώνουμε τον υφυπουργό ότι αυτά τα στοιχεία, τα οποία υποτίθεται ότι καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο είναι δημοσίως διαθέσιμα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο και μπορεί ο καθένας να τα εντοπίσει πάρα πολύ εύκολα με μία απλή αναζήτησή. 

Και σας ρωτάμε, γιατί δεν λέτε ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει εκατομμύρια σε δάνεια; Γιατί δεν λέτε ότι το μεγαλύτερο ύψος αυτών των δανείων είναι ενδοεταιρικό; Τι σημαίνει όταν μια εταιρία δανείζεται από την μητρική της; Γιατί κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε ότι με ενδο-ομιλικές συναλλαγές διαβρώνεται η φορολογική βάση της Ελλάδας; 

Σοβαρότατο ζήτημα, επίσης, είναι αυτό της εργασίας. Πόσοι εργαζόμενοι εργάζονται στην εταιρία; Ποιο είναι το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος που καταβάλει; Εφόσον η εταιρία δεν πληρώνει φόρους, τότε αναρωτιέται κανείς τι πληρώνει σε εργοδοτικές εισφορές; Ξέρετε τι απάντησε σε σχετική μας ερώτηση στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο τότε Υπουργός Εργασίας; Σας καταθέτω το έγγραφο στα πρακτικά. Είπε ο Υπουργός Εργασίας πως δεν είναι αρμόδιος να απαντήσει στο θέμα του πόσοι άνθρωποι τελικά εργάζονται στην Ελληνικός Χρυσός. Γιατί δεν λέτε ότι υπάρχουν εξορυκτικά μέτωπα, όπου έχουν μπει ως υπεργολάβοι εταιρίες από το εξωτερικό και πλέον προσλαμβάνονται μόνο εργολαβικοί εργαζόμενοι; Αλήθεια αυτό δεν το γνωρίζετε;

Θα ήθελα να κλείσω, με το πιο κρίσιμο ζήτημα. Της ζημιάς που η εξόρυξη θα προκαλέσει στο περιβάλλον. Πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι με το άρθρο 15 της σύμβασης δίνονται δύο δυνατότητες στη μεταλλευτική εταιρία. Η μία είναι να μην παράγει καθαρά μέταλλα, δηλαδή να μην κάνει μεταλλουργία. Η δεύτερη, όμως, επιλογή που δίνεται είναι να προχωρήσει στην μεταλλουργία με όποια μέθοδο θέλει, ακόμα και με εκτεταμένη κυάνωση. Κι επειδή πολλοί θα βιαστούν να πουν ότι αυτό είναι ερμηνεία δική μας κι ότι δεν υπάρχει περίπτωση κυάνωσης, θα ήθελα να ανακοινώσω ένα στοιχείο, το οποίο προέκυψε από τους τελευταίους περιβαλλοντικούς ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που με τη συμφωνία αυτή καταργείται η αρμοδιότητα περιβαλλοντικών ελέγχων από το κράτος. 

Λένε, λοιπόν, οι ελεγκτές περιβάλλοντος, ως προς το θέμα του κυανίου, ότι σε συγκεκριμένο έλεγχο διαπιστώθηκε για το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Μαύρων Πετρών η χρήση 46.980 κιλών χημικών αντιδραστηρίων, εκ των οποίων 7.725 κιλών κυανούχου νατρίου. Στην Ολυμπιάδα χρησιμοποιήθηκαν 158.431 κιλά χημικών αντιδραστηρίων και 61.402 κιλά κυανιούχου νατρίου. Συνεπώς, ο κίνδυνος του κυανίου ήταν και είναι διαρκώς επάνω από το κεφάλι της Χαλκιδικής. Με αυτή τη σύμβαση κανείς δεν θα μπορεί να ελέγξει την εταιρία για το πως διαχειρίζεται τις εξορύξεις της. 

Επίσης, θα ήθελα να αναφέρω αυτό που η κυβέρνηση δεν λέει, αλλά το φωνάζει μέσα η σύμβαση που υπέγραψε. Η Ελληνικός Χρυσός δεν πρόκειται να ρίξει λεφτά για καμία νέα επένδυση στην μεταλλευτική περιοχή. Αυτός είναι κι ο λόγος που αναζητά στρατηγικό επενδυτή. Το λένε τα άρθρα της συμφωνίας, το λένε δημόσια τα στελέχη της eldorado και αυτός είναι ο λόγος που το δημόσιο δεσμεύεται να χαρίσει φορολογική ασυλία σε όποιo fund έρθει να ρίξει τα λεφτά του στον κρατήρα των Σκουριών.

Εμείς σας προκαλούμε έστω και τώρα να βρείτε και να καταθέσετε στα πρακτικά της Βουλής, τα έσοδα του κράτους από αυτή την επένδυση και επιπλέον να μας γνωστοποιήσετε αν έχουν αρσενικό οι απορροές της εξόρυξης, γιατί θα ήθελα να κλείσω με τα στοιχεία ελέγχου ποιότητας των υδάτων από την επιστημονική επιτροπή, στην οποία η ίδια η εταιρία ανέθεσε τον έλεγχο. Η επιτροπή αυτή στην τελευταία έκθεση της για το 2020 αναφέρει στην σελ 17 ότι: στο ρέμα Μπασδέκη, αυτό που έπνιξε την Ολυμπιάδα δύο φορές το 2019, “η παρουσία του αρσενικού και του Μολύβδου είναι σημαντική με υπερβάσεις σε όλο το τμήμα της κοίτης”. Για το ρέμα του Κοκκινόλακα λένε ότι “παρατηρείται αύξηση των συγκεντρώσεων Μαγγανίου και Νικελίου”. Για το ρέμα Μαυρόλακκα λένε ότι : “υπερβάσεις παρατηρούνται στις τιμές των συγκεντρώσεων Αρσενικού και Μολύβδου”. 

Τι άλλο θέλετε να σας πουν δηλαδή; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα δηλητηριάζει τα νερά και ταυτόχρονα και κάθε άλλη παραγωγική κι οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή; Θα ήθελα να σας καταθέσω στο σημείο αυτό για τα πρακτικά τις επιστολές διαμαρτυρίας πάνω από 40 φορέων από την Ιερισσό, την Ουρανούπολη, την Ολυμπιάδα, τα Νέα Ρόδα, την Αμμουλιανή, τη Στρατονίκη, τη Μεγάλη Παναγία, με την οποία σας καλούν να πάρετε πίσω αυτή τη συμφωνία. 

Στην Χαλκιδική εργάζονται πάνω από 50.000 άνθρωποι στον τουρισμό και στα συναφή επαγγέλματα, εργάζονται πολλές χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο στην αγροτική παραγωγή, στην πράσινη ελιά. Επαναλαμβάνουμε ότι ο τουρισμός συνδέεται με τον πρωτογενή τομέα. Η τουριστική ζήτηση θα μειωθεί, θα μειωθούν οι επενδύσεις, με άλλα λόγια θα μειωθούν οι πολλαπλασιαστές οικονομίας κι αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν τουλάχιστον 1200 θέσεις εργασίας, την επόμενη διετία στην περιοχή. 10% μείωση του τουρισμού στη Χαλκιδική σημαίνει αμέσως, αμέσως 10.000 θέσεις εργασίας λιγότερες. Εσείς θα πηγαίνατε ποτέ σε μία μεταλλευτική περιοχή να κάνετε διακοπές κύριε Υπουργέ; Σας καλώ εγώ δωρεάν, ελάτε θα σας περιμένω το καλοκαίρι. 

Στο ΑΕΠ της Χαλκιδικής η μεταλλευτική δραστηριότητα δεν καταλαμβάνει ούτε το 5%, γιατί την παρουσιάζετε, λοιπόν, την συγκεκριμένη επένδυση τόσο μεγάλη; Γιατί δεν είστε δίπλα στους χιλιάδες επαγγελματίες που πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους κι ασφαλιστικές εισφορές και πριμοδοτείται μία πολυεθνική, με φορολογική έδρα στο εξωτερικό; Δεν περιμένουμε ότι θα απαντήσετε σε εμάς, αλλά τις απαντήσεις στους πολίτες της Χαλκιδικής θα τις δώσετε, θέλετε δεν θέλετε. Η σύμβαση αυτή είναι το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου για τον τουρισμό στη Χαλκιδική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου