Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου: Κατάθεση προτάσεων στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Η επέτειος των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 είναι μια μεγάλη ευκαιρία ν' αναδειχτεί η σημαντικότητα όσων διαδραματίστηκαν στην Χαλκιδική από την έναρξή της και στα χρόνια μετά απ' αυτήν. Συγχρόνως, αποτελεί μια ευκαιρία να δημιουργηθούν υποδομές, με δεδομένο ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για τον σκοπό αυτόν, προκειμένου να ξεκινήσει μια σοβαρή έρευνα και στη συνέχεια αξιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτής και έτσι να δημιουργηθεί ένας επιπλέον λόγος προσέλκυσης επισκεπτών στον τόπο μας. 
Συγκεκριμένα, η Συνεργασία Πολιτών Δήμου Πολυγύρου προτείνει να συσταθεί ένα Νομικό Πρόσωπο, με μορφή Ιδρύματος, που θα στελεχωθεί με το κατάλληλο προσωπικό, όχι απαραίτητα μόνιμο, (υπάρχουν σημαντικοί συλλέκτες και ερευνητές στον τόπο μας) και θα αναζητά, με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, πληροφορίες και στοιχεία, προκειμένου να καταγράψει τα ιστορικά γεγονότα και να δημιουργήσει ένα σύνολο αρχείων, το οποίο θα είναι προσβάσιμο στο ευρύ κοινό, μέσω μιας διαρκούς έκθεσης σε δημοτικό, πιθανόν, χώρο. Ένα τέτοιο Ίδρυμα θα μπορεί να αναζητά και να συλλέγει πληροφορίες και στοιχεία, σε συνεργασία με άλλα Ιδρύματα, σχετικά με την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική κατάσταση στη Χαλκιδική κατά την περίοδο του Βυζαντίου, της τουρκοκρατίας, της Επανάστασης και των μετά την επανάσταση χρόνων. 
Αυτή η προσπάθεια, αν είναι συνεχής και συνεπής, θα αποδώσει σημαντικά και χρήσιμα αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της γνώσης του τόπου που ζούμε και των όσων προηγήθηκαν και διαμόρφωσαν τις συνθήκες για την εθνεγερσία στη Χαλκιδική. Οι έρευνες θα μπορούσαν να κατατμηθούν σε περιόδους, έτσι ώστε να επικεντρωθούν κυρίως στην κρίσιμη περίοδο της Επανάστασης του 1821, αλλά ταυτόχρονα να ασχοληθούν και με τις υπόλοιπες περιόδους που προαναφέρθηκαν. Όλες αυτές οι πληροφορίες, βασισμένες σε επιστημονικές έρευνες, θα μπορέσουν ν' αποτελέσουν τη βάση για μία μόνιμη έκθεση, σ' έναν χώρο όπου με διάφορους, σύγχρονους, τρόπους θα παρουσιάζονται τα γεγονότα και οι ιδιαιτερότητες της Χαλκιδικής κατά τη διάρκεια μιας ευρείας και πολύ σημαντικής ιστορικής περιόδου. Αυτός ο χώρος θ' αποτελέσει, αναμφισβήτητα, σημαντικό πόλο έλξης εσωτερικού κι εξωτερικού τουρισμού. 
Μία πολύ σημαντική προτεραιότητα, επίσης, είναι η αποκατάσταση του μνημείου Χάψα, για το οποίο προτείνουμε να μην κινηθούμε στην λογική της αποκατάστασης της παράστασης που υπήρχε και εκλάπη, αλλά στην δημιουργία νέου έργου, αφού μπορούμε σε συνεργασία με τη σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουμε κάτι άλλο εξίσου σημαντικό, το οποίο να περιγράφει και να αναδεικνύει τα γεγονότα του χώρου, μέσα απ' την ματιά των νέων καλλιτεχνών. Πέραν αυτών, θα μπορούσαν καθόλη την διάρκεια του 2021 να διοργανωθούν ημερίδες, καλλιτεχνικοί διαγωνισμοί και διάφορες άλλες δράσεις, στις οποίες θα συμμετέχει, κατά κύριο λόγο, η νέα γενιά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα γνώσης σχετικά με την Επανάσταση, το οποίο έχει καταγραφεί, ειδικά μεταξύ των νέων ανθρώπων. Επιπλέον, μέσα από μια διαδραστική κατάσταση, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και συνθήκες, ώστε να βιώσουν οι νέοι άνθρωποι την σχέση με τα γεγονότα και τις επιδράσεις, όσων έλαβαν χώρα τότε, στην σύγχρονη εποχή. 
Τέλος το πρόβλημα της Χαλκιδικής είναι, κι αυτό από υπαιτιότητα και των τοπικών παραγόντων διαχρονικά, ότι δεν αναδείχθηκε ποτέ η σημαντικότητα των αγώνων της Χαλκιδικής, όπως και η συμβολή της στο τελικό αποτέλεσμα της εθνεγερσίας. Είναι ίσως η μοναδική περιοχή και η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που δεν έχει ορίσει ως αργία και επίσημη τοπική γιορτή την ημέρα της έναρξης της Χαλκιδικιώτικης Επανάστασης. Επίσης, δεν επιδιώχθηκε και δεν διεκδικήθηκε αποτελεσματικά να αναδειχτεί ο ρόλος της και η αξία της προσφοράς της, αφού ο φόρος αίματος και οι θυσίες του τόπου μας είναι βαρύτερες απ' αυτές άλλων τόπων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί ως σημαντικοί για την Επανάσταση. 
Συγχρόνως και συντονισμένα, θα πρέπει να προωθηθεί και η καταγραφή του Αγώνα της Χαλκιδικής στα σχολικά βιβλία, στα οποία γίνονται ελάχιστες αναφορές, στην τεράστια συμβολή και τις θυσίες των προγόνων μας στην Απελευθέρωση του Γένους.
Όλα τα προαναφερόμενα αποτελούν πρωτοβουλίες που μπορούν να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν στις συνθήκες που δημιουργούνται, λόγω του εορτασμού των 200 χρόνων, έτσι ώστε να πετύχουμε να πάρει η Χαλκιδική μας τη θέση που της αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου