Την Παρασκευή 12/2/2021, στην συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής του Δήμου Πολυγύρου, ήρθε ως θέμα η έγκριση αναθέσεων για τον εκχιονισμό στα ορεινά χωριά του Δήμου μας.
Δεν την ψηφίσαμε, όχι γιατί δεν εγκρίνουμε την ανάγκη του εκχιονισμού, αλλά, γιατί έχουμε σοβαρές ενστάσεις απέναντι στην λογική των αναθέσεων και ειδικά με τον τρόπο που τις διαχειρίζεται η διοίκηση του Δήμου.
Από την αρχή της θητείας μας δηλώνουμε σε κάθε ευκαιρία ότι η λογική των αναθέσεων, πέρα από το ότι δημιουργεί ή εξυπηρετεί πελατειακές σχέσεις, επιβαρύνει τα οικονομικά του Δημου μας.
Στην συζήτηση λοιπόν, ο επικεφαλής της Συνεργασίας πολιτών, Δημήτρης Κυργιαφίνης, σχολίασε το γεγονός αυτό και αναφέρθηκε στην απώλεια χρημάτων εκ μέρους του Δήμου, λέγοντας ότι εάν υπήρχε μία συγκροτημένη δημοπρασία όλων των αναθέσεων που αφορούν στο ίδιο αντικείμενο, θα μπορούσε ο Δήμος να είχε επωφεληθεί ένα ποσοστό έκπτωσης, το οποίο θα λειτουργούσε προς όφελος του προϋπολογισμού του και κατά συνέπεια των δημοτών.
Ο Δήμαρχος, στη συζήτηση που έγινε, δήλωσε ότι ήδη στις αναθέσεις γίνεται αυτή η έκπτωση. Πουθενά όμως στις σχετικές αποφάσεις δεν αποδεικνύεται κάτι σχετικό. Μελετώντας τις σχετικές αποφάσεις που εκδόθηκαν γι' αυτό το σκοπό, διαπιστώνουμε ότι η τιμή μονάδος σε πολλές περιπτώσεις είναι υπερβολική, χαρακτηριστικά αναφέρουμε, την ανάθεση σ' έναν συγκεκριμένο συνεργάτη του Δήμου, με ύψος δαπάνης 120 ευρώ συν ΦΠΑ την ώρα, για ένα όχημα, ποσό το οποίο είναι επιεικώς επιζήμιο για το Δήμο μας.
Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί αυτή η στάση, πρέπει να συγκεντρώνονται, να προγραμματίζονται και να δημοπρατούνται οι ανάγκες του Δήμου, στο βαθμό που είναι εφικτό, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και οικονομικό όφελος για το Δήμο μας και κατ επέκταση στους δημότες.
Αναγνωρίζουμε ότι η ανάθεση είναι αναπόφευκτη αλλά δυστυχώς η επίκληση έκτακτης ανάγκης είναι προσχηματική, δεδομένου ότι ο Δήμος Πολυγύρου είναι ένας ορεινός και ημιορεινός δήμος σε ένα μεγάλο ποσοστό του και η διαχείριση περιστατικών όπως ο εκχιονισμός δημοτικών οδών και η ρίψη άλατος θα έπρεπε να γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα, πρώτον με την αξιολόγηση και χρησιμοποίηση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου, δεύτερον με περαιτέρω προσθήκες κατάλληλων εργαλείων εφόσον απαιτείται, οι οποίες δεν είναι απαραίτητα δαπανηρές, καθόσον υπάρχουν λύσεις χωρίς μεγάλο χρηματικό κόστος και τρίτον την πραγματοποίηση διαγωνισμού, με την χορήγηση των σχετικών εκπτώσεων επ' ωφέλεια του Δήμου, η οποία και θα ενεργοποιείται κάθε φορά που κρίνεται ότι το δυναμικό του Δήμου δεν επαρκεί ή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας.
Σε κάθε περίπτωση η λογικής της απευθείας ανάθεσης θα έπρεπε να είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών του δήμου μας.
Πρέπει να εγκαταλειφθούν αυτές οι λογικές και πρακτικές, γιατί ο Δήμος Πολυγύρου είναι πολύ ακριβός για τους δημότες του, που δυσανασχετούν και αισθάνονται ότι επωμίζονται δυσβάστακτα οικονομικά βάρη.
Με βάση τα παραπάνω και την ενημέρωση για την επέλαση νέου κύματος κακοκαιρίας, λογικό είναι να γεννάται και η απορία, πως θα αντιμετωπίσει ο Δήμος μας εφόσον χρειαστεί την νέα κακοκαιρία, με την επίκληση και πάλι εκτάκτων αναγκών και την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και αθροιστικά με την προηγούμενη σε τι ύψος θα φτάσει.
Ιδωμεν !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου