Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

"ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΠΟΛΥΓΥΡΟΣ;"

Του Θωμά Καπλάνη, Δικηγόρου και πρώην Δημάρχου Πολυγύρου. (το κείμενο πήραμε, χωρίς άδεια, από το προφίλ του στο f/b)
Αν μπορούσε να γίνει σήμερα μια δημοσκόπηση μεταξύ όλων των κατοίκων του Πολυγύρου με μοναδικό ερώτημα “ Θέλετε να αλλάξει η πόλη σας ;”, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 50% περίπου θα απαντούσε ΝΑΙ και το άλλο 50% περίπου θα απαντούσε ΟΧΙ. Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει μια πραγματικότητα που λίγο - πολύ όλοι μας γνωρίζουμε : Οι νέοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα ήθελαν πολύ να αλλάξει ο Πολύγυρος, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι δεν ασκούν ελεύθερο επάγγελμα θα επιθυμούσαν να παραμείνει όπως είναι σήμερα.
Οι νέοι θεωρούν “μικρό” τον Πολύγυρο και διαμαρτύρονται ότι δεν υπάρχουν αρκετές δυνατότητες διεξόδου γι’ αυτούς, οι δε ελεύθεροι επαγγελματίες χαρακτηρίζουν την Αγορά του “μη οργανωμένη” και το καταναλωτικό κοινό στο οποίο αυτοί απευθύνονται “περιορισμένο”. Από την άλλη, οι άνω των 50 αλλά και όσοι δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούν την πόλη μας ιδανική για να ζουν οι ίδιοι και για να μεγαλώνουν τα παιδιά τους. Οι πρώτοι επιθυμούν να αλλάξει - να μεγαλώσει ο Πολύγυρος, οι δεύτεροι προτιμούν να μην αλλάξει - να παραμείνει όπως είναι σήμερα.
Ποιος έχει δίκαιο ; Μα φυσικά και οι δύο. Και αυτό το λέω πολύ σοβαρά. Ο Πολύγυρος έχει ανάγκη και να μεγαλώσει αλλά και να μην χάσει τον χαρακτήρα του. Μπορεί να γίνει αυτό ; Μπορεί δηλαδή να αυξηθεί σημαντικά ο πληθυσμός του και ταυτόχρονα να παραμείνει ένα μέρος που σου προσφέρει την ποιότητα ζωής, την φυσική ομορφιά και την ασφάλεια που απλόχερα απολαμβάνουμε όλα αυτά τα χρόνια ; Μα φυσικά και μπορεί.
Πάντα έλεγα ότι η πόλη του Πολυγύρου μπορεί και πρέπει να φτάσει σταδιακά σε πληθυσμό τις 10.000 - 12.000 κατοίκους. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει απότομα και ανοργάνωτα αλλά σταδιακά και με σχέδιο. Για να διπλασιάσει περίπου τον πληθυσμό του θα απαιτηθεί συγκεκριμένο πλάνο το οποίο θα εφαρμοστεί πιστά τα επόμενα χρόνια, στοχευμένες και πρωτοποριακές κινήσεις και ένα χρονικό διάστημα δύο δεκαετιών περίπου. Αν γίνουν αυτά τότε θα έχουμε έναν μεγαλύτερο σε έκταση και πληθυσμό Πολύγυρο που θα αποτελεί πανελλαδικά παράδειγμα μιας σύγχρονης και λειτουργικής επαρχιακής πόλης με εξαιρετική ποιότητα ζωής και χαρακτηριστικά ενός δεμένου και ελεγχόμενου κοινωνικού περιβάλλοντος.
Για να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα θα πρέπει να προηγηθεί μια δημόσια συζήτηση, μια ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, μια διαβούλευση μεταξύ των κατοίκων και των φορέων της πόλης. Με την ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου θα σχηματοποιηθεί το πλάνο και θα εξειδικευτούν οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί ο Δήμος μας, ο οποίος και αυτονόητα θα αναλάβει, ως ο κατεξοχήν και αποκλειστικά αρμόδιος, να φέρει (με τη συνδρομή όλων των υπόλοιπων κρατικών, πολιτικών, αυτοδιοικητικών και ιδιωτικών φορέων) εις πέρας αυτό το σπουδαίο εγχείρημα.
Τα τρία κυριότερα στοιχεία για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι :
- Η προσέλκυση πληθυσμού όλων των ηλικιών για μόνιμη εγκατάσταση. Η ενδυνάμωση του Πολυγύρου ως διοικητικό, εμπορικό και οικονομικό κέντρο της Χαλκιδικής θα δημιουργεί όλο και περισσότερες θέσεις εργασίας. Παράλληλα η συστηματική προβολή των εξαιρετικών συνθηκών ζωής και των πολλών πλεονεκτημάτων που προσφέρει η διαβίωση στην πόλη μας θα είναι πάντα ένα πολύ σοβαρό δέλεαρ για όσους ψάχνουν ένα ιδανικό περιβάλλον για να ζήσουν.
- Η ύπαρξη διαθέσιμης και οικονομικά προσιτής γης για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων. Οι από πολλά χρόνια εγκεκριμένες επεκτάσεις περιμετρικά της πρωτεύουσας σε συνδυασμό με τα πολλά αδόμητα οικόπεδα που υπάρχουν εντός σχεδίου προσφέρουν πλεόνασμα γης. Και κάτι πολύ σημαντικό είναι ότι στις περιοχές αυτές μπορούν να δομηθούν μόνο μονοκατοικίες με πολύ μεγάλους ελεύθερους χώρους και όχι πολυκατοικίες ή κτίσματα άσχημα και ακαλαίσθητα.
- Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών. Από την εφαρμογή της ρυμοτομίας και την ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων μέχρι την επέκταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και την πρόβλεψη για νέες σχολικές μονάδες.
Μια πόλη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Και, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, για να επιβιώσει οφείλει να εξελίσσεται. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα να συμμετέχουμε ενεργά στην εξέλιξη της πόλης μας. Ας αρχίσουμε από τώρα να λέμε ο καθένας την άποψή του και να καταθέτουμε τις προτάσεις μας. 
Θέλουμε λοιπόν να αλλάξουμε την πόλη μας ; 
Και αν ναι, τι προτείνουμε ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου