Διαβούλευση με πολίτες και νέους της Ολυμπιάδας πραγματοποίησε η Κυριακή Μάλαμα, μετά από πρόσκληση των “Πολιτών Ολυμπιάδας” και της ομάδας νέων “Αυτοοργάνωση”. Την Κυριακή Μάλαμα συνόδευσε ο πρώην Δήμαρχος Αριστοτέλη Γιώργος Ζουμπάς. Στην συζήτηση συμμετείχε κι ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης. Αντικείμενα της συζήτησης αποτέλεσαν οι εξελίξεις σε σχέση με την νέα συμφωνία κυβέρνησης - eldorado και το πως αυτή επηρεάζει την Ολυμπιάδα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τους σχεδιασμούς για χωροθέτηση “φαραωνικών” υδατοκαλλιεργειών στην περιοχή, το πρόβλημα της τακτοποίησης του παραλιακού μετώπου της Ολυμπιάδας, η εξέλιξη της προσπάθειας κατασκευής αντιπλημμυρικών έργων στα ρέματα της Ολυμπιάδας, το ζήτημα της δημιουργίας του Διεθνούς Αριστοτελικού Κέντρου, για το οποίο αγωνίζεται η περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, καθώς κι η τοπική βιώσιμη εναλλακτική ανάπτυξη, με αιχμή τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Σε ότι αφορά το ζήτημα της Ελληνικός Χρυσός, η κοινωνία της Ολυμπιάδας είναι η μεγάλη χαμένη της νέας συμφωνίας, με δεδομένο ότι ακυρώνονται όλες οι δεσμεύσεις για αποφόρτιση της περιοχής από την μεταλλευτική δραστηριότητα, παγώνουν οι περιβαλλοντικές αποκαταστάσεις για ακόμη μισό αιώνα, ενώ επιβάλλονται στην τοπική εργασία νέοι δυσμενείς όροι. Οι πολίτες καυτηρίασαν την απουσία κάθε είδους διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία, σε σχέση με την νέα συμφωνία, ενώ επανέλαβαν και την έντονη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι δεν υπήρξε και καμία ενημέρωση για το θέμα από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σε σχέση με τους σχεδιασμούς για κατασκευή φαραωνικών υδατοκαλλιεργειών, μεγάλης βιομηχανικής κλίμακας, οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, με δεδομένο ότι αυτοί οι σχεδιασμοί θα καταστρέψουν όλες τις παραλίες της περιοχής και θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την τουριστική δραστηριότητα, αλλά και την φυσιογνωμία του τοπίου της περιοχής, με δεδομένο ότι χωροθετούνται σε άμεση οπτική επαφή με τα Αρχαία Στάγειρα. Οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας υπογράμμισαν την αντίθεσή τους σε αυτή την εξέλιξη, ενώ τόνισαν ότι οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί εξελίσσονται ερήμην της τοπικής κοινωνίας και πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσουν. Σημείωσαν, επίσης, ότι δεν είναι δυνατόν η Ολυμπιάδα να επιβαρύνεται και με την μεταλλευτική δραστηριότητα και με πολύ μεγάλης κλίμακας βιομηχανικές υδατοκαλλιέργειες.
Ως προς το θέμα των αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και των διαδικασιών που απαιτούνται για την τακτοποίηση του παραλιακού μετώπου της Ολυμπιάδας, οι πολίτες τόνισαν ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν, ώστε, αφενός, να λυθεί οριστικά το ζήτημα της υλοποίησης της τεχνικής μελέτης για τα ρέματα κι αφετέρου να υλοποιηθεί η απόδοση του παραλιακού μετώπου στο Δήμο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η αναβάθμιση της παραλίας της Ολυμπιάδας.
Τέλος, τονίστηκε ότι σε σχέση με το Διεθνές Αριστοτελικό Κέντρο, οι διαδικασίες κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα, γεγονός που δεν βοηθά στην τοπική ανάπτυξη. Οι πολίτες ζήτησαν πραγματική και ουσιαστική πρόοδο στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να αλλάξει η περιοχή φυσιογνωμία και να αναδειχθεί σε πραγματικά παγκόσμιο προορισμό, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τον μοναδικό αρχαιολογικό της πλούτο, τις φυσικές ομορφιές της και την πολιτιστική της κληρονομιά.
Η Κυριακή Μάλαμα σημείωσε ότι αυτή η συνάντηση με τους πολίτες της Ολυμπιάδας, η οποία πλέον έχει καθιερωθεί και πραγματοποιείται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Σε σχέση με τα ζητήματα που τέθηκαν υπογράμμισε ότι το μέλλον της κοινωνίας και της νέας γενιάς της Ολυμπιάδας δεν θα πρέπει να εγκλωβιστεί στην μονοκαλλιέργεια των εξορύξεων, ενώ σημείωσε ότι με τη νέα συμφωνία η ποιότητα της ζωής συνολικά για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας κινδυνεύει να επιδεινωθεί, εάν τα σχέδια κυβέρνησης και εταιρίας προχωρήσουν. Σε ότι αφορά το ζήτημα της αποτροπής των γιγάντιων υδατοκαλλιεργειών, η Κυριακή Μάλαμα δήλωσε ότι συνεχίζει να στηρίζει απόλυτα τον αγώνα των κατοίκων κι εφόσον απαιτηθεί θα επαναφέρει το θέμα, όσες φορές χρειαστεί, στη Βουλή. Σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά και το παραλιακό μέτωπο υπογράμμισε ότι θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να προωθήσει πιο γρήγορα τους φακέλους, ώστε να τελειώσουν όλες οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες άμεσα, για να πιεστούν στη συνέχεια οι αρμόδιοι να προχωρήσουν τα έργα, ενώ σε σχέση με το Διεθνές Αριστοτελικό Κέντρο επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να γίνει η προμετωπίδα της τοπικής ανάπτυξης, όχι μόνο για την Ολυμπιάδα, αλλά συνολικά για την Χαλκιδική, με δεδομένο ότι θα ανοίξει έναν σημαντικό δρόμο βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου