Ομιλία της βουλευτού Χαλκιδικής Κυριακής Μάλαμα, στην ολομέλεια της Βουλής, στο σχέδιο νόμου “Διενέργεια Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις", χθες Πέμπτη 4.2.2021
"Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές, καλούμαστε να συζητήσουμε σήμερα ένα νομοσχέδιο, το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ανακουφίζει την αγορά, τους επαγγελματίες, τους φορολογούμενους. Ένα νομοσχέδιο που θα περίμενε κανείς να συνάδει με το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και εξαιτίας της διαχείρισης της από την κυβέρνηση. Δυστυχώς, όμως, το παρόν νομοσχέδιο έρχεται να θεσμοθετήσει πολύ λίγα και πολύ αργά για τους επαγγελματίες. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι, περισσότερο, η κυβέρνηση φαίνεται να θέλει να τους πάρει τα κλειδιά, όπως είπε κι ο Υπουργός Ανάπτυξης και λιγότερο να τους βοηθήσει, για να μείνουν όρθιοι στο μέλλον.
Ακούσαμε στην επιτροπή τους βουλευτές και τους υπουργούς της πλειοψηφίας να θριαμβολογούν για τα μέτρα που υποτίθεται ότι προσφέρουν στην αγορά. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτά που μας παρουσιάζουν.
Οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, οι ατομικές επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης κι εξοργίζονται, κυριολεκτικά, με τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης. Επί ένα χρόνο σας λένε ότι από τη μία τους κλείνετε, αλλά από την άλλη τα πάγια των μαγαζιών τους τρέχουν. Ρεύματα, λογαριασμοί, τραπεζικές χρεώσεις, συνδρομητικές χρεώσεις και τόσα άλλα. Κάνετε τόσο καιρό ότι δεν ακούτε. Σήμερα μας λέτε ότι θα καλύψετε τις δαπάνες ορισμένων από αυτά τα πάγια, αλλά παραπέμπετε σε μελλοντική κοινή υπουργική απόφαση για το δια ταύτα. Και σας ρωτάμε, συγκεκριμένα, τι θα καλύπτει αυτό το μέτρο; Από πότε και ποιοι θα εντάσσονται σε αυτό; Πόσα χρήματα θα διαθέσετε για το συγκεκριμένο κονδύλι και τι μορφή θα έχει αυτή η επιχορήγηση; Θα είναι δάνειο σαν την επιστρεπτέα προκαταβολή; Θα αποκλείσετε πάλι τους μικρούς; Θα λάβουν κάτι περισσότερο όσοι βρίσκονται σε κόκκινες περιοχές και κλείνουν από τις 6 το απόγευμα; Καμία απάντηση από το νομοσχέδιο.
Ακούσαμε τον Υπουργό Ανάπτυξης, πριν από μερικές ημέρες, να κουνάει το δάχτυλο στους επαγγελματίες και να τους λέει ότι κακώς “ομιλούν” διότι τους έχει δώσει επιστρεπτέες προκαταβολές. Θα ήθελα να αναφέρω το εξής παράδειγμα. Ατομική επιχείρηση στη Χαλκιδική με έναν υπάλληλο, από τον κλάδο της εστίασης. Αποκλείστηκε από τις 3 πρώτες επιστρεπτέες προκαταβολές, έλαβε τρεισήμισι χιλιάδες ευρώ από την τέταρτη και τώρα στον πέμπτο κύκλο έλαβε 1000 ευρώ. Και σας ρωτάω τι θα πρωτοπληρώσει αυτός ο άνθρωπος με 1000 ευρώ για 2 μήνες; Και κυρίως τι θα φάει;
Άρα το μόνο που κάνετε και τολμάτε και να θριαμβολογείτε κιόλας, είναι να φορτώνεται τον μικροεπαγγελματία δάνεια για να φάει, για να επιβιώσει, μένοντας για μήνες χωρίς εισοδήματα. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, τώρα βάζετε και 3000 ευρώ πρόστιμο στον επαγγελματία και 300 ευρώ πρόστιμο σε όποιον πελάτη περιμένει στη σειρά για να παραλάβει το πακέτο του έξω από το κατάστημα. Δηλαδή που να το περιμένει; Στο απέναντι πεζοδρόμιο; Και δεν ντρέπεστε;
Δεν ντρέπεται ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας να λέει περιπαικτικά σε lifestyle συνέντευξή του ότι η σύζυγός του τον αγαπάει ακόμα παρόλο που της έκλεισε το γυμναστήριο; Δεν αισθάνεστε κανένα ίχνος ντροπής; Διακατέχεστε από το σύνδρομο της Μαρίας Αντουανέτας, είστε εχθρικοί κι επιθετικοί απέναντι στον πολίτη που παλεύει για να ζήσει και κάνετε ότι περνάει από το χέρι σας για να κάνετε δύσκολη τη ζωή της κοινωνίας.
Επιτρέψτε μου να καταθέσω κι ορισμένες σκέψεις για τον τρόπο που διαχειρίζεστε την πανδημία. Έχετε πέσει μέσα σε μια παγίδα σύγχυσης. Την ημέρα που ανοίγετε τα σχολεία, την ίδια μέρα βάζετε ολόκληρους Νομούς στο κόκκινο. Κλείνετε το λιανεμπόριο, το ανοίγετε με click away, μετά το ξανακλείνετε για να το ανοίξετε με χρονόμεντρο και στο τέλος το ξανακλείνετε. Και δεν σκέφτεστε για παράδειγμα τι παθαίνουν όσοι έχουν ευαλλοίωτο εμπόρευμα. Δεν σκέφτεστε τον ανθοπώλη, ας πούμε, που αναγκάστηκε να πετάξει τα ανθοκομικά προϊόντα από το ψυγείο του, τρεις φορές σε ένα μήνα. Αυτόν τον επαγγελματία εσείς θα του φορτώσετε, όμως, τέλος επιτιδεύματος και προκαταβολή φόρου, χωρίς να προβληματίζεστε. Κάνοντας μάλιστα και πλάκα μαζί του σε κάποια στυλιζαρισμένη συνέντευξη.
Επίσης, θα ήθελα να θέσω και το εξής ζήτημα, που απασχολεί πάρα πολλούς επαγγελματίες, ιδιαίτερα της εστίασης κι όχι μόνο, στην Χαλκιδική, αλλά και συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία. Διαθέσατε, μέσα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ένα κονδύλι 150 εκατομμυρίων για το πρόγραμμα Διέξοδος, ένα πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης σε επαγγελματίες. Για κάποιο λόγο, 2 στους 3 επαγγελματίες πετάχτηκαν έξω και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις εστίασης. Τι θα γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Τι τους λέτε; Να κλείσουν τελείως; Να σας δώσουν κι αυτοί τα κλειδιά τους; Είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης ότι δεν θα δώσει τίποτα κι ότι έχουν πάρει ήδη πολλά. Είναι θέση αυτή της κυβέρνησης συνολικότερα; Να το πείτε τώρα για να ξέρουν οι άνθρωποι, διότι σε λίγο που θα έρθουν εκλογές, θα τρέχετε από καφενείο σε καφενείο και θα ζητάτε την ψήφο τους.
Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ και σε μία ρύθμιση που κάνετε για τα ακίνητα σε εκτάσεις στη Λαυρεωτική, οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες δημόσιες, αλλά υπάρχουν ιδιοκτήτες μέσα σε αυτές που έχουν καθόλα νόμιμους τίτλους για τα ακίνητα τους. Προσπαθείτε να βρείτε μία λύση για το θέμα αυτό, αλλά δεν έχετε ασχοληθεί καθόλου με την περιοχή της Συκιάς Χαλκιδικής, που για διαφορετικούς ιστορικά λόγους, αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα. Σας έχουμε απασχολήσει, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, πολλές φορές, για το θέμα αυτό εδώ κι ενάμιση χρόνο και λύση δεν βλέπουμε στον ορίζοντα. Και σας ρωτάμε. Πότε θα λύσετε το θέμα με τους τίτλους ιδιοκτησίας στη Συκιά Χαλκιδικής; Το πρόβλημα συνεχίζει να κρατάει την τοπική οικονομία και την τοπική οικονομία ομήρους της γραφειοκρατίας. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες αναμένουν τις απαντήσεις σας.
Σας ευχαριστώ"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου